Thursday, April 29, 2010

" Kecemerlangan akademik & tarbiyah "

Bismillahirrahmanirrahim.
Erm, nak share sikit tentang ape yang aku dapat kat HiMega hari tu. Terutamenye untuk afiqah matnor. Ni waktu slot " Kecemerlangan Akademik & Tarbiyah " oleh Kah Fatimah syarha dan zauj nye Dr. farhan hadi.
Point 1 " akademik VS dakwah.tarbiyah "
Kak ha mengambil surah Muhammad : 7 sebagai hujahnye
" Hai orang-orang mukmin, jika kamu menolong agama Allah, nescaye Allah akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu. "
Ayat ni menjelaskan bahawe DT bukan sebab kegagalan sesorang dalam akademik. malah spae yang buat DT dan tolong agama Allah, Dia akan mengukuhkan lagi kedudukannye. So, jangan sekali2 jadikan akademik sebagai penghalang kerja2 DT atau sebaliknye.
Point 2 " study is the first but D&T is never the second "
Maknenye, study tu penting sangat lagi2 di alam IPT tapi D&T tak pernah jatuh no.2 dalam priority hidup. Dalam IPT akademik adalah co-bussines tapi dalam hidup D&T adelah co-bussines. Jadi, fikir2kanlah.
Nasihat Kak Ha,
(1) kenal jahiliyah atas keperluan bukan alasan. Ade adab dan etika.
(2) cinte itu fitrah, jagelah ia jangan sampai tukar jadi fitnah

3 comments:

ZiErWa zAiNaL said...

enti nk msuk ktd ea??amek kos ape ea??

kalau sudi komen la entry saya..
mAri kita teka??

** Munirah Nazihah ** said...

rancangnye gitula, kalau masuk amek kos islamik banking kot..
tapi, nak tunngu upu utk result mei ni..family xbg gi jauh2..kene banyakkan musyawarah..

ZiErWa zAiNaL said...

owh...btul2...ana kos islamic banking..1st batch..bykkn berdoa..moga enti dpt buat keputusan yang sebetul2nya..