Sunday, November 18, 2012

Untuk aku, untuk kamu.


Assalamualaikum, 
Menitis air mata aku baca, Pesanan Syeikh Ahmad Yassin kepada para pemuda dan pemudi. Bacalah dan selamilah dengan hati yang ikhlas, kemudian reflect pada diri kita. Pesanan yang aku kira sangat berguna untuk aku dan juga kalian, InsyaAllah.
  1. Wahai anak-anakku, telah tiba saatnya kalian kembali kepada Allah swt dengan meninggalkan pelbagai keseronokkan dan kealpaan kehidupan dengan menyingkirkannya jauh daripada kehidupan kamu. Telah tiba saatnya kalian bangun dan melakukan solat subuh secara berjemaah. Sudah sampai saatnya kalian menghiasi diri dengan akhlak yang mulia, mengamalkan kandungan Al-quran serta mencontohi kehidupan Nabi Muhammad saw.
  2. Aku menyeru kamu wahai anak-anakku untuk solat tepat pada waktunya. Lebih dari itu, aku mengajak kalian wahai anak-anakku untuk mendekatkan diri kepada sunnah Nabi kalian yang agung.
  3. Para pemuda, aku ingin kamu menyedari dan menghayati makna tanggungjawab. Kalian harus tegar menghadapi kesulitan hidup dengan meninggalkan keluh kesah. Aku menyeru kamu untuk menghadap Allah SWT dan memohon keampunan dari-Nya agar Dia memberi rezeki yang berkat kepada kamu. Aku menyeru kamu supaya menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda.
  4. Aku ingin kamu tidak tertidur oleh alunan-alunan muzik yang melalaikan, melupakan kata-kata yang menyebut cinta kepada manusia dan dunia serta menggantikannya dengan kata amal, kerja dan zikir kepada ALLAH. Wahai anak-anakku, aku amat berharap kamu tidak sibuk dengan muzik dan tidak terjerumus ke dalam arus syahwat.
  5. Wahai puteriku, aku ingin kamu berjanji kepada ALLAH akan mengenakan hijab secara jujur dan betul. Aku meminta kamu berjanji kepada ALLAH bahawa kamu mengambil peduli tentang agama dan Nabi kalian yang mulia. Jadikanlah ibunda kamu, Khadijah dan Aisyah sebagai teladan. Jadikan mereka sebagai pelita hidup kamu. Haram hukumya bagi kamu untuk melakukan sesuatu yang boleh menarik perhatian pemuda supaya mendekati kalian.
#Kirimkanlah Qunut nazilah di setiap doa kalian, semoga ALLAH redha :)